AcasăMarin MoraruMarin Moraru: Comemorând 7 Ani fără o Legendă a Scenei Românești

Marin Moraru: Comemorând 7 Ani fără o Legendă a Scenei Românești

Pe 21 august 2016, România a pierdut unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori ai săi, Marin Moraru, Marinus pentru prieteni si apropiați. Astăzi, la 7 ani de la trecerea sa în neființă, ne amintim cu emoție și recunoștință de contribuția inestimabilă pe care a adus-o la cultura națională.

Născut în 1937, într-o perioadă tumultoasă pentru țara noastră, Marin Moraru și-a dedicat viața artei, având o carieră impresionantă care s-a întins pe mai multe decenii. A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, alături de profesori eminenți care i-au modelat și ghidat pașii în această activitate teatrală.

Unul dintre lucrurile care l-au făcut pe Marin Moraru atât de special a fost capacitatea sa de a se transforma cu fiecare rol. De la personaje dramatice la cele comice, talentul său de a se metamorfoza și de a aduce la viață cele mai diverse figuri a fost, fără îndoială, uluitor.

Filmele și piesele de teatru în care a jucat Marin Moraru sunt variate și reflectă spectrul larg al talentului său. De la „Toamna Bobocilor” ,„Iarna bobocilor”, „Actorul și Sălbaticii” sau „Operațiunea Monstrul” la seriale precum ” Pariu cu viată”,  „Inima de țigan” sau „Regina” fiecare apariție a sa pe ecran sau scenă era un adevărat festin pentru privitori.

Dar Marin Moraru nu a fost doar un actor excepțional; era și un om cu un suflet mare. Poveștile despre generozitatea, bunătatea și umorul său sunt numeroase și s-au transmis din generație în generație. Deși lumina reflectoarelor l-a adus în centrul atenției, el a rămas mereu ancorat în realitate, trăind discret si modest, așteptând cu răbdare ca publicul sa vina spre el, sa-i simtă chemarea și dorința de a-l revedea.

In timp ce comemorăm 7 ani fără Marin Moraru, este esențial să nu uităm impactul pe care l-a avut asupra scenei culturale românești și asupra inimilor noastre. Rămâne cu noi nu doar prin operele sale, dar și prin spiritul său vivace și pasiunea sa neschimbată pentru artă. Nu putem trece peste imensul succes avut alături de Radu Beligan și Gheorghe Dinică, cu piesa ” Tache, Ianke și Cadâr”, cu peste 700 de reprezentații, toate cu casa închisă.

 

În încheiere, putem spune că, deși Marin Moraru nu mai este fizic printre noi, moștenirea sa artistică și amintirea zâmbetului său candid  vor rămâne veșnic în inimile românilor. Mulțumim vieții ca ne-a dat ocazia sa cunoaștem si să apreciem activitatea unui Om si Actor, de înaltă clasă valorică. Rest in peace, Maestre.

Publicat în categoriile:

Mai multe de pe blog

Comemorarea a șase ani de la încetarea din viața a marelui actor Marin Moraru

Astăzi, comemorăm șase ani de la stingerea unei vieți trăite în slujba publicului, a celui care a fost Marin Moraru, unul dintre cei mai...

In memoriam Marin Moraru

Pe 21 august 2016, am pierdut un OM, O VALOARE IRECUPERABILĂ ȘI DE NEEGALAT, un MAESTRU atât pe scenă de teatru cât și în...

Cele mai importante 77 de lucruri pe care le-a învățat Marin Moraru până la 77 de ani

La împlinirea a 77 de ani, Marin Moraru și-a făcut un autoportret în 77 de fraze memorabile. "Când eram copil râdeam cu poftă în...

5 ani de la despărțirea de Maestrul Marin Moraru

Au trecut 5 ani de regrete și multe păreri de rău, de la despărțirea prematură și extrem de dureroasă de un om bun, modest...

IN MEMORIAM – 85 de ani de la nașterea Maestrului Marin Moraru

Ziua de 31 ianuarie este o zi în care ne amintim de Marin Moraru. Se împlinesc 85 de ani de la nașterea sa și...