AcasăMarin MoraruIN MEMORIAM – 85 de ani de la nașterea Maestrului Marin Moraru

IN MEMORIAM – 85 de ani de la nașterea Maestrului Marin Moraru

Ziua de 31 ianuarie este o zi în care ne amintim de Marin Moraru. Se împlinesc 85 de ani de la nașterea sa și în aceasta zi nu putem trece cu vederea  activitatea sa în viața culturală a țării noastre.

Un actor aparte, înzestrat cu însușiri actoricești deosebite, care își făcea meseria cu seriozitate, dăruire și pasiune, fiind distins cu premii și decorații, ca o recunoaștere a meritelor sale.

A fost actorul pe care ni-l reamintim în multe roluri de film, teatru și emisiuni TV. Pe cât de comic era uneori pe scena sau în film, pe atât era de serios în viața reală.

Un actor care a căutat perfecțiunea cu fiecare rol, cu o conduită ireproșabilă, onestă și deosebit de modest. Datorita unui profesionalism ireproșabil,  Marin Moraru a fost plăcut, apreciat, stimat și respectat de colegi, de prieteni și mai ales de public. Si-a făcut meseria cu conștiinciozitate și pasiune, tratând fiecare rol ca pe o bijuterie pe care a șlefuit-o și îmbogățit-o cu talentul și jocul sau magnific.

Trata cu aceeași seriozitate și profesionalism un rol jucat de mai multe ori, cum a fost cel al lui Tache din piesa „Tache, Ianche și Kadar” pe care l-a interpretat magistral, alături de alți mari actori Radu Beligan și Gheorghe Dinica, în peste 700 de spectacole. De altfel, aceasta este piesa românească cu cel mare număr de reprezentații, cu un succes răsunător, de la primul și pana la ultimul spectacol.

Si-a respectat și iubit publicul, dar și prietenii, cărora le oferea momente frumoase si distractive. Cunoscuții, prietenii, oamenii apropiați ii spuneau Marinus, îl alintau, căci era blând și sensibil ca un copil. Prin întreaga sa existență, Marin Moraru reprezintă un model demn de urmat.

În această zi, 31 ianuarie dar nu numai, să ne amintim, să evocăm momente și să mulțumim vieții că ne-a oferit privilegiul să cunoaștem, fie doar ca public, un om și actor ca Marin Moraru, o prezenta discreta, dar strălucitoare, în cultura românească.

Un gând pios și recunoștință pentru cel care a fost Marin Moraru.

Publicat în categoriile:

Mai multe de pe blog

Comemorarea a șase ani de la încetarea din viața a marelui actor Marin Moraru

Astăzi, comemorăm șase ani de la stingerea unei vieți trăite în slujba publicului, a celui care a fost Marin Moraru, unul dintre cei mai...

In memoriam Marin Moraru

Pe 21 august 2016, am pierdut un OM, O VALOARE IRECUPERABILĂ ȘI DE NEEGALAT, un MAESTRU atât pe scenă de teatru cât și în...

Cele mai importante 77 de lucruri pe care le-a învățat Marin Moraru până la 77 de ani

La împlinirea a 77 de ani, Marin Moraru și-a făcut un autoportret în 77 de fraze memorabile. "Când eram copil râdeam cu poftă în...

5 ani de la despărțirea de Maestrul Marin Moraru

Au trecut 5 ani de regrete și multe păreri de rău, de la despărțirea prematură și extrem de dureroasă de un om bun, modest...

Marin Moraru, actorul cu o mie de chipuri

Cu riscul de a-l supăra, nu pot să nu fac această reverență! Nu i-a plăcut să i se spună așa, cum nu i-a plăcut...