AcasăMarin Moraru84 de ani de la nasterea Maestrului Marin Moraru

84 de ani de la nasterea Maestrului Marin Moraru

În data de 31.01.1937, intr-o zi sfântă de duminica, s-a născut o stea pe nume Marin Moraru. Despre aceasta zi, Marinuș, cum îi spuneau apropiații, a zis: ” Eu m-am născut intr-o zi de duminica, pe 31 ianuarie și afara mingea cu fulgi cât vrabia”. Natura, prin dărnicia ei de fulgi mari de nea, prevestea parca îmbogațirea lumii dramaturgice românesti cu un nume de actor foarte talentat si unic in felul sau.

Fiecare tristă aducere aminte despre Marinuș Moraru, este o comemorare. Astăzi, se împlinesc 81 de ani de la nașterea actorului și omului Marin Moraru. O aniversare la care protagonistul principal lipseste, căci ne-a părăsit prea devreme. Când mai avea inca multe spus, când personalitatea sa pregnanța, stilul său unic și talentul său nemăsurat, ne încânta cu fiecare prezență a sa pe scena Teatrul National Bucuresti. A fost slujitorul Thaliei, a ras si a plâns în nenumărate roluri. Inimile noastre inca sunt îndurerate de plecarea Maestrului, iar ochii noștri lacrimeaza discret la amintirea sa, inca vie din sufletele noastre.

Prezenta discretă, figura lui care oglindea noblețea sufletului sau de om blând, bun, ingaduitor, modest, echilibrat și deopotrivă extrem de pretențios cu altii si cu sine însuși, aducea o pata de culoare in lumea teatrului românesc. Jocul sau unic transforma orice rol intr-un diamant șlefuit cu migală prin ore de nesomn, munca si dăruire, dar mai ales talent. „Fericirea mea e munca”, declara marele actor. Se simțea fericit când juca. Fiecare reprezentație a sa era un adevărat eveniment. Marinus a fost un actor constient de valoarea lui.

Întâmplările, experiențele sale, unele triste din epoca comunistă, tot ce a însemnat viața sa ca om, dar mai ales că actor, au fost prezentate în cartea “vorbita” publicată antum, “Suntem ce sunt amintirile noastre”.

Marin Moraru a fost un mare actor si considera, pe bună dreptate, ca nu este de formație exclusiv ” actor de comedie”. Putea juca orice, cu aceeasi maiestrie, ca un actor deplin. Dovada, rolul, din “Nepotul lui Rameau” unde a evoluat alături de Gheorghe Dinica, un alt mare actor. Era la fel de surprinzător placut atat pe scena, cât și în film. A fost un actor ale cărui valente s-au demonstrat in multe secvențe din creațiile lui I.L.Caragiale si nu numai. Desi a excelat in roluri de comedie, Marin Moraru nu a fost un optimist, nici pesimist nu a fost, ci deosebit de pragmatic, realist, abordând problemele cu deosebita obiectivitate, acordând importanta cuvenita fiecarui detaliu din viata sa si a celorlalti din preajma. Asa cum un interpret poate deveni virtuoz al instrumentului cu ajutorul căruia se exprima, tot astfel Marin Moraru a fost un virtuoz al artei dramatice.

Viata sa a fost teatrul. Nu in sensul peiorativ, făcea distincție între viață reală și scena, dar a trăit pentru și prin teatru, si-a petrecut timp îndelungat citind, învățând, muncind, creând și mai ales jucând. Considera că ceea ce facea el era ceva firesc, asa cum spunea cu modestie despre rolul din Actorul și sălbaticii. Nu a fost întâmplător faptul că cei alături de care a jucat , au fost deopotrivă actori mari, foarte talentați, cu un joc memorabil. Jocul lui Marinus se baza pe intuitie, pe felul in care percepea și înțelegea relația dintre personaje, importanta lor in peisajul teatral și nu în ultimul rând, afinitățile care existau între ele.

Rolurile sale rămân în tezaurul culturii românești. Cu fiecare prezență scenică sau in film, a mai adăugat o filă de aur în istoria dramaturgiei noastre. Interpretarea din ” Tache, Ianke si Kadir ” in compania lui Radu Beligan și Gh.Dinica, a adus un plus de valoare întregii reprezentații. Vizionandu-l, aveai senzatia ca este născut pentru a est rol sau ca rolul a fost creat anume pentru domnia sa. Senzație pe care o aveai, de altfel, cu fiecare nou rol interpretat de Marin Moraru.

Pentru tot ce a creat, pentru prezenta sa in lumea culturală, ii suntem recunoscători si aducem mulțumirile noastre.

Amintirea sa o vom purta în sufletele noastre, ale celor contemporani cu domnia sa, cei care au avut privilegiul de a-l vedea pe scenele teatrelor din Bucuresti si nu numai. Iar tinerii actori, citind despre Maestru, vor invata ce inseamna modestia, conștiinciozitatea, dăruirea și dragostea pentru munca de actor. Acestea toate, alături de talent, definesc personalitatea unui singur om, Marin Moraru.

Publicat în categoriile:

Mai multe de pe blog

Comemorarea a șase ani de la încetarea din viața a marelui actor Marin Moraru

Astăzi, comemorăm șase ani de la stingerea unei vieți trăite în slujba publicului, a celui care a fost Marin Moraru, unul dintre cei mai...

In memoriam Marin Moraru

Pe 21 august 2016, am pierdut un OM, O VALOARE IRECUPERABILĂ ȘI DE NEEGALAT, un MAESTRU atât pe scenă de teatru cât și în...

Cele mai importante 77 de lucruri pe care le-a învățat Marin Moraru până la 77 de ani

La împlinirea a 77 de ani, Marin Moraru și-a făcut un autoportret în 77 de fraze memorabile. "Când eram copil râdeam cu poftă în...

5 ani de la despărțirea de Maestrul Marin Moraru

Au trecut 5 ani de regrete și multe păreri de rău, de la despărțirea prematură și extrem de dureroasă de un om bun, modest...